Inloggen

Om naast de Vraag van Vandaag ook van de overige functionaliteit van het Redgrasp platform gebruik te kunnen maken dien je in te loggen. Afhankelijk van de instelling waar je werkzaam bent of studeert doe je dit met je Redgrasp inloggegevens of die van je eigen instelling. Hieronder worden beide methodes nader toegelicht.

Voor het bekijken van het antwoord op de Vraag van Vandaag en het lezen van de toelichting hoef je niet ingelogd te zijn.

Inloggen met Redgrasp inloggegevens

Om in te loggen klik je op  Log in rechtsboven in de navigatiebalk. Hierna opent zich een nieuw scherm waarin je je gebruikersnaam (= emailadres) en wachtwoord moet invoeren. Klik vervolgens op de blauwe knop 'Log in'.

Indien je gebruik maakt van twee factor authenticatie (2FA), dan wordt hierna een extra invoerveld zichtbaar voor de actuele 6-cijferige code. Klik vervolgens nogmaals op de blauwe knop 'Log in'.

'Lazy login'

Bij beantwoording van een Vraag van Vandaag vanuit je email wordt je niet direct ingelogd. Als je na het bekijken van het antwoord meer vragen wilt maken, dan kun je rechtsonder in het antwoordpanel op de knop 'Nog een?' klikken. Als je nog niet ingelogd was, dan wordt je op dat moment automatisch naar het inlogscherm geleid. Nadat je bent ingelogd krijg je direct een nieuwe vraag voorgeschoteld.

Tijdelijk wachtwoord wijzigen

Als nieuwe gebruiker ontvang je een welkomstmail met daarin je gebruikersnaam en tijdelijke wachtwoord. Als je de eerste keer inlogt, wordt je direct verzocht om je tijdelijke wachtwoord te wijzigen. Dit doe je door naast je huidige, tijdelijke wachtwoord een nieuw wachtwoord in te voeren en te bevestigen.

Eisen aan wachtwoord

Dit nieuwe wachtwoord moet minimaal 8 karakters lang zijn en dient minimaal 1 hoofdletter, 1 kleine letter, 1 cijfer en 1 speciaal karakter (!, ?, @, #, $, %, &, *, etc.) te bevatten.

Twee factor authenticatie (2FA)

Indien de instelling waar je werkzaam bent zogenaamde 'twee factor authenticatie' (2FA) vereist, dan kom je na het instellen van je eigen wachtwoord op een scherm waar je een 2FA app zoals Google Authenticator (iOS, Android) of Authy (iOS, Android) aan je account kunt koppelen.

Nadat je de app op je mobiele telefoon hebt geïnstalleerd, kun je je Redgrasp account toevoegen door met de app de op het scherm getoonde QR-code te scannen. De app genereert nu elke 20-30 seconden een nieuwe, 6-cijferige code, die je voortaan naast je emailadres en wachtwoord in moet geven bij het inloggen op redgrasp.com.

Om te bevestigen dat je een 2FA app aan je account hebt gekoppeld voer je tenslotte de actuele 6-cijferige code in in het invoerveld op het scherm en klik je op 'Verzend'.

LET OP: Als je geen 2FA app hebt gekoppeld of de koppeling niet hebt bevestigd, dan zie je de eerstvolgende keer dat je probeert in te loggen een link onder het invoerveld voor de 2FA code. Door op deze link te klikken kun je een mail met de QR-code opvragen zodat je alsnog de benodigde koppeling met een 2FA app kunt maken.
Blokkering account

Uit veiligheidsoverwegingen wordt je account na 3 mislukte inlogpogingen tijdelijk geblokkeerd. Je ontvangt een email met daarin een link om deze blokkering direct op te heffen. Doe je dit niet, dan wordt de blokkering na een uur automatisch opgeheven.

Wachtwoord vergeten

Mocht je je wachtwoord vergeten zijn dan kun je vanaf het inlogscherm een wachtwoord reset aanvragen. Je ontvangt dan een email met daarin een link naar een pagina waar je een nieuw wachtwoord kunt aanmaken.

Je doet er verstandig aan je wachtwoord te genereren en/of op te slaan in een 'password manager' zoals LastPass of 1Password
Wachtwoord wijzigen

Mocht je op enig moment je wachtwoord willen wijzigen, dan kan dit onder Instellingen. Selecteer hiervoor de optie 'Instellingen' in het dropdown menu rechtsboven in de navigatiebalk. Onder Account instellingen kun je vervolgens je wachtwoord wijzigen.

Bij gebruik van een gedeelde computer doe je er verstandig aan om niet alleen je browser tab te sluiten maar actief uit te loggen. Anders loop je de kans dat iemand anders onder jouw naam automatisch wordt ingelogd.

Inloggen met inloggegevens van je eigen instelling

Om in te loggen klik je op  Log in rechtsboven in de navigatiebalk. Hierna opent zich een nieuw scherm waarin je je gebruikersnaam (= emailadres) moet invoeren.

Als je emailadres behoort bij een instelling waarvoor Single Sign-On (SSO) beschikbaar is, verdwijnen de andere invoervelden en kun je inloggen door op de blauwe knop 'Ga verder' te klikken.

Als je al ingelogd was op het netwerk van je instelling, dan wordt je nu automatisch ingelogd bij Redgrasp. In het geval je nog niet ingelogd was, dan krijg je eerst een inlog pagina van je eigen instelling te zien waarop je op de gebruikelijke manier inlogt. Hierna wordt je direct automatisch ingelogd bij Redgrasp.

Redgrasp slaat een functioneel cookie op in je browser met de gekozen inlogoptie. De volgende keer zal deze optie bovenaan het scherm worden getoond, zodat je snel doorkunt.
SSO via SURFconext - akkoord op delen gegevens

Als jouw instelling gebruik maakt SSO via SURFconext, hetgeen het geval is voor academische ziekenhuizen en onderwijsinstellingen, dan krijg je de eerste keer dat je met je inloggevens van je eigen instelling inlogt bij Redgrasp de vraag of je akkoord gaat met het delen van een aantal gegevens met Redgrasp. Het gaat hierbij om de volgende gegevens:

  • Voornaam
  • Achternaam
  • Weergavenaam
  • E-mailadres
  • Organisatie

Nadat je dit hebt bevestigd door op Ja, deel deze gegevens te klikken, wordt je automatisch ingelogd bij Redgrasp.

'Lazy login'

Bij beantwoording van een Vraag van Vandaag vanuit je email wordt je niet direct ingelogd. Als je na het bekijken van het antwoord meer vragen wilt maken, dan kun je rechtsonder in het antwoordpanel op de knop 'Nog een?' klikken. Als je nog niet ingelogd was, dan wordt je op dat moment automatisch naar het inlogscherm geleid. Nadat je bent ingelogd krijg je direct een nieuwe vraag voorgeschoteld.