Best een belangrijk vraagstuk. Want leren is superbelangrijk. Ook in organisaties. Niet zo gek dat er hele afdelingen voor zijn om mensen te helpen leren. Op die afdelingen werken vaak zeer gemotiveerde professionals met een mooi schaalbaar leerinstrumentarium tot hun beschikking.
Maar zij worden er ook niet blij van als hun inspanningen weerstand oproepen.
Leren hoort leuk te zijn!
Dus waarom hebben medewerkers dan een hekel aan e-learning?
Er zijn verschillende redenen voor aan te wijzen. Laten we het vraagstuk laag voor laag afpellen.
Geen tijd
Laten we beginnen met wat de mensen op de werkvloer zelf van e-learning zeggen. Die zeggen: ik heb er geen tijd voor.
Dat kan verschillende dingen betekenen. Geen tijd is geen prioriteit. Laten we dat als eerst vaststellen. Er zit meer achter dan alleen maar “geen tijd”. Als ze zeeën van tijd zouden hebben, zouden ze nog steeds weerstand tegen e-learning ervaren. Reken daar maar op.
Dus: ze geven geen prioriteit aan e-learning.
OK. Maar waarom dan?
Vinden ze leren niet belangrijk? Jawel, dat wel. Maar, zeggen ze, de e-learning modules duren te lang. Voor zo’n lange e-learning module hebben ze geen tijd.
Nu komen we dichter in de buurt van de waarheid.
Maar het plaatje is nog niet compleet. Zijn de modules echt te lang? Of spreken de onderwerpen ze niet aan? Of leren ze er niet van? Als je nauwelijks wat leert of het onderwerp is oninteressant, dan is een module immers altijd te lang.
Zou dat het zijn?
Ja, zeggen de medewerkers, we ervaren het als een moetje. Ze zeggen: het heeft weinig met mijn werk te maken. Ze zeggen: wat er in die e-learning staat, klopt helemaal niet met wat ik in de praktijk zie. Of: die module is niet op mijn functie afgestemd. Of: ik weet het meeste al.
Ja maar, zeggen de gemotiveerde professionals van de afdeling Leren en Ontwikkelen dan, het gaat er ook niet om dat het allemaal precies klopt. Het gaat erom dat het je aan het denken zet. Dat je er samen de discussie over aangaat. Als je het al weet en je kennis opfrist, is het ook goed. En dat we het verplicht stellen, komt doordat jullie de e-learnings anders niet doen!
Ze hebben gelijk natuurlijk.
Paradox
Maar het is een interessante paradox. De afdeling Leren en Ontwikkelen maakt gebruik van e-learning modules om awareness te creëren, kennis op te frissen, mensen aan het denken te zetten en de discussie te bevorderen. Maar dat lukt zo slecht dat ze het verplicht moeten maken.
Stof tot nadenken.