Hoe bereid je je organisatie voor op een accreditatie?

Als je organisatie binnenkort wordt doorgelicht door een auditor in het kader van een accreditatie of een certificering dan zijn er een heleboel verschillende zaken die je moet voorbereiden. Er is natuurlijk geen generiek antwoord te geven op de vraag wat je allemaal moet doen. Het hangt af van het soort accreditatie.

Accreditaties

Maar één ding begint steeds meer door te dringen. Waar het vroeger voldoende was dat je al je processen netjes beschreven had in een dik kwaliteitshandboek, tegenwoordig gaat de auditor de werkvloer op. En ze gaat je medewerkers aan de tand voelen over je kwaliteitsbeleid.

Leuk dat het op papier staat. Maar zit het ook tussen de oren?

Een succesvolle accreditatie staat en valt dus met communicatie. Mensen moeten weten wat ze moeten doen in verschillende situaties. Ze moeten weten dat de kennisdocumenten bestaan, weten waar ze te vinden zijn en (globaal) weten wat er in staat.

Moet je dan in aanloop naar de audit ineens volle bak gaan communiceren met de werkvloer over je kwaliteitsbeleid? Dat kan, maar idealiter doe je dat natuurlijk het hele jaar door. Kwaliteit is niet alleen iets voor bij een audit toch?

Veel organisaties maken gebruik van een kennisspel per e-mail om hun medewerkers op de hoogte te brengen en te houden. De makkelijkste manier om te zorgen dat je communicatie over kwaliteitsbeleid het hele jaar door geborgd is.