Pilot met Redgrasp bij Kindergeneeskunde Radboudumc groot succes

Weekwinnaar

“Het wedstrijdfenomeen werkt aanstekelijk”, “Kost weinig tijd en je wilt toch winnen!”, “Jezelf op een speelse manier bijscholen - het maakte me enthousiast!”, “Jammer dat het afgelopen is, het was het eerste dat ik deed als ik opstond”, “Veel leuker dan e-learning”, “Er wordt over gepraat met collega’s”, “Ik ga het missen, ik was er eraan gewend geraakt!”. Een greep uit de reacties van medewerkers op de afdeling Kindergeneeskunde van het Radboudumc op de pilot met Redgrasp.

Redgrasp maakt van protocollen een kennisspel. In voorbereiding op de JCI survey van halverwege dit jaar heeft het Radboudumc dit kennisspel 8 weken lang als pilot ingezet om de interactie met en kennis van protocollen bij haar medewerkers te verhogen. Bijna 500 artsen, verpleegkundigen en administratief medewerkers beantwoordden in totaal meer dan 26.000 vragen over protocollen die voor hun werk van belang zijn. Denk daarbij bijvoorbeeld aan vragen over infectiepreventie, de vitaal bedreigde patiënt of effectieve communicatie.

Deelname was niet verplicht; toch deed 90 procent van de medewerkers mee. Wekelijks was meer dan 70% van de medewerkers actief op het platform en dit bleef stabiel gedurende de gehele pilot. Deze cijfers waren voor artsen en verpleegkundigen overigens precies gelijk. Gemiddeld besteedden werknemers 3-4 minuten per dag aan het kennisspel.

Bij de enquête reageerden medewerkers enthousiast: meer dan 80% van hen zou het kennisspel aanraden aan een collega en 89% vond het leuker dan de meeste e-learnings. Tachtig procent had iets nieuws geleerd door het spel en dacht dat het spel kon helpen om de kwaliteit van zorg te verbeteren. Een ruime meerderheid vond het jammer dat het afgelopen was en ongeveer driekwart van de medewerkers wilde er graag mee doorgaan.

Radboudumc dacht er hetzelfde over: inmiddels zijn we samen met het JCI programmateam op 22 mei van start gegaan met de voortzetting van het kennisspel op 16 afdelingen met in totaal bijna 2700 medewerkers.