Wat is een goed alternatief voor e-learning?

E-learning schiet zijn doel voorbij

E-learning is een hele schaalbare manier van leren. Je maakt één keer een e-learning module en vervolgens kan iedereen die e-learning module volgen. Het nadeel van e-learning is dat mensen het vaak niet leuk vinden. E-learning modules duren te lang.

Alternatief voor elearning

Als "oplossing" worden de modules vervolgens vaak verplicht gesteld. Au.

Mensen geven geen prioriteit aan e-learning modules en daarom nemen ze er geen tijd voor. Ik ken voorbeelden van mensen die hun secretaresse vragen hun verplichte e-learning modules voor ze in te vullen. Ook laten veel mensen e-learning modules op de achtergrond aan staan terwijl ze aan het werk zijn. Ze proberen met zo min mogelijk interactie het einde te halen. Niemand wordt hier beter van.

Alternatief voor e-learning

Microlearning is een goed alternatief. Door de korte interacties wordt het grootste bezwaar tegen e-learning weggenomen. Hoe laagdrempeliger hoe beter. Een voorbeeld is het online kennisspel van Redgrasp. Dit is microlearning met superlaagdrempelige quizvragen via de e-mail. Je klikt in de e-mail op het antwoord waarvan jij denkt dat het goed is. Je krijgt direct te zien of je antwoord klopt, hoe anderen hebben geantwoord en hoeveel punten je hebt gescoord. Ook krijg je een korte toelichting op het juiste antwoord en je kunt altijd doorklikken naar een achterliggend kennisdocument. Zo leer je steeds iets nieuws binnen 10 seconden. Deze oplossing wordt o.a. veel door ziekenhuizen, onderwijsinstellingen en beroepsverenigingen gebruikt.